A pontycsalik rövid története

 A

 A pontyhalászat Európa nagy részein már régebben is általános volt, mint bármelyikünk emlékszik rá, de csak az ételt tápláló eszközként.  Sport- vagy szabadidős tevékenységként az első lépéseket az 1940-es évek végén és az 1950-es évek elején tették meg néhány brit horgászok, akik ebben az úttörő csoportban olyan nevek voltak, mint Richard Walker, Maurice Ingham, Denys Watkins-Pitchford és BB. Ezek voltak a horgászok  amelyek felelősek voltak a felszerelés és a taktika korai kialakításáért, de a felhasznált csalik csak az általános horgászatban használtakra korlátozódtak, a kukac és a kenyér volt a fő alappillér.  Egy kalandvágyó lélek kísérletezett egy rész főtt burgonyával, amely sikeresnek bizonyult, de csak az 1970-es években kezdett a csali megváltozni, mivel a sport számos új horgászt vonzott.

 A

 A pontyhorgászok új generációja új ötleteket kezdett bevezetni a csalikkal kapcsolatban, és megkezdődött a „különlegességek” korszaka.  Ezek a különlegességek gyakran furcsa és csodálatos ételek kombinációi voltak a szekrényükben, és sok horgász macska vagy kutya úgy találta, hogy a vacsorájuk egy része eltűnt.  A csali gyártók még nem hallottak, így minden horgásznak megvolt a maga egyedi összetevő-kombinációja.  Számos évvel később az első lépéseim abban, hogy pontyhorgász legyek, kolbászhús felhasználásával, liszttel összekeverve lisztté alakítottam.

 A

 A 70-es évek elején alakult ki a részecske-csali halászat.  Az egyik horgász kiemelkedik, hogy ő a kezdeményező, Rod Hutchinson, de a részecskehal horgászatáról egy másik oldalon fogok beszélni.

 

 A 70-es évek vége nagy előrelépést jelentett a pontyhorgászatban, amikor Geoff Kemp, Duncan Kay és valamivel később Rod Hutchinson ízeket és speciális összetevőket, például búzaslutánt kezdett beszerezni, hogy hatékonyabb kötőanyagként használhassák a különlegességeket.  Azok a termékek, amelyek korábban kevesen voltak ismertek vagy elérhetőek, most mindenki számára elérhetővé váltak.  Ennek gyógyulásánál követték a készen kevert összetevők bevezetését, amelyek alapkeverékként ismertek.  A korai alapkeverékek között megtalálható volt a Duncan Kays Red and Green Slyme és a Rod Hutchinsons Seafood Blend és a Mingle Fruit.  Most már egyenesen a polcról lehetett vásárolni bizonyított pontyfogókat.  Ehhez csak kevés vízzel és esetleg további ízesítővel kellett keverni, és készen állt a ponty fogására.

 

 Ekkortájt egy Fred Wilton nevű előszóval gondolkodó horgász elkezdte felvetni a csali tápértékének ötleteit.  Ez volt a gondolkodás, amely forradalmasítja a pontyhalászatot.  Fred azt gondolta, hogy minden állat túlélte és fejlődött, mert összhangban vannak a környezetével.  Tudják, mi az ételük, és hol találják meg.  A pontyok etetésének megfigyelései közvetlenül a legyek kikelését megelőzően azt sugallták, hogy annyira összhangban vannak a környezetükkel, ösztönök azt mondták nekik, amikor a bőséges táplálék a legtáplálóbb.  Az az elképzelés, hogy a csali jó táplálékforrást is kínálhat, arra késztette a horgászokat, hogy elkezdjék úgy tervezni a csalikat, hogy megfeleljenek a ponty étrendi igényeinek.  Tejfehérjéket, például kazeint, laktalbumint és kazeinátokat kezdtek használni, specifikus vitaminforrásokat használtak.  A csalik fejlődtek.  Tim Paisley, aki a 80-as évek elején megtalálta a Nutrabaits-t, egy másik horgász, aki nagyban részt vesz a táplálkozás elvének feltárásában és a ponty táplálékforrásokkal kapcsolatos ingereinek felismerésében.

 A

 A következő nagy előrelépés nem sokkal később következett be.  A paszta csalik problémája az volt, hogy nem lehetett nagyon messzire vetni őket.  Próbáljon meg mindent a gipszbe tenni, és nézné, ahogy a horog repül a levegőben, de a paszta valahol a bokrokban lenne, vagy néhány méterre a vízbe csobbanna.  A megoldás az volt, hogy a paszta készítéséhez használt vizet tojással helyettesítették, majd golyókká tették és megfőzték.  A bojlit feltalálták.  Minden hét egy éjszakáját a csali előkészítésére fordítják a következő hétvégére.  Sok gyakorlással 4 golyót lehetett egyszerre gurítani, de csak egy kiló vagy 2 előkészítése órákig tartott.

 A

 Ezután következett a pontyhorgászat legnagyobb fordulópontja.  Nem annyira a pontyhorgászok gondolkodtak a csaliba kerülő alapanyagokról, sokkal inkább az, hogy már nem volt szükség gondolkodásra.  Crafty Catcher és Richworth bemutatták a kész bojlit.  Először bárki, aki pontyra vágyik, bemehet egy boltba, és megvásárolhat egy zsák bojlit anélkül, hogy elgondolkodna azon, hogy melyik alapkeveréket vagy összetevők kombinációját használja.  az egyetlen döntés, amelyet meg kellett hozniuk, az melyik íz volt.  Az én szememben az volt a hátralévő lépés, hogy ezek a bojlik olyan összetevőket használtak, amelyek lehetővé tették az íz szivárgását a ponty vonzására, de táplálkozási szempontból csekély értékűek voltak.  Hatalmas számú pontyot fogtak országszerte pusztán azért, mert nagyon sokan használták őket.

 A

 Most vagyunk a 80-as évek közepén, Észak-Angliától dél felé utaztam nagy pontyok után kutatva, és ezen utak egyikén fedeztem fel a következő csali forradalmat.  A tó parkolójában megjelent egy srác, aki kinyitotta furgonjának hátsó ajtaját, és hamarosan pontyhorgászok vették körül.  Mivel nem akartam kihagyottnak érezni magam, érdeklődtem, mi történik.  Baits Premier történt, ez az.  A tejfehérje alapú csalik kétségtelenül sok pontyot fogtak meg, de a tejfehérjék drágák.  A halételek azt jelentették, hogy 5 kg bojli ugyanannyiba kerül, mint 1 kg tejfehérjével készült bojli, és a Premier nem csak egy táskát vagy 2-t adott el a tónál, hanem az egész furgont is tele.  Körülbelül ekkor mutatta be a Nutrabaits a Big Fish Mix-et, amely számos halétel keverékét tartalmazta tejfehérjékkel és madáreledelekkel együtt, és olyan ember fejlesztette ki, amely nem ismert a ponty világában, de nagyon  sikeres nagy horgász, Dave Moore.  A BFM hihetetlen számú pontyot fogott, és még mindig az egyik legjobb csali a piacon.

 A

 Az ezt követő években számos csalit gyártó cég jelent meg, és a különféle kész csalik számának ezerre kell emelkednie.  Ahogyan sokan eltűntek.  Nincs és soha nem is lesz végső csali, de az a jó csali, amelyet a ponty kezd el társítani azzal, hogy jó ételforrás, mindig jó csali lesz.  Gyakran minél többet használják, annál sikeresebbé válik.  Az olyan csalik, mint a BFM és a Trigga a Nutrabaits-ból, és a Shellfish B5 az Essential Baits-ból, folyamatosan és több mint 30 éve fogják a pontyokat.  Kiváló minőségű összetevőket használnak táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott élelmiszer-forrás előállításához.  A jelenlegi csalit gyártó cégek közül sokan évente új csalit adnak ki, élénk színekkel vagy fluoreszkáló festékekkel.  Úgy tervezték, hogy jobban felhívják a horgász figyelmét, mint a ponty figyelmét.  Egy termék néhány évig a listán marad, majd kicserélik.  Ha jó csali, akkor jó csali ma és 20 év múlva is.

 

The 1970’s saw a new generation of carp anglers